Završeni 14. Dani bureka

Dani bureka su se održali po 14. Put u Nišu, gradu koji se smatra prvim mestom gde je taj specijalitet napravljen još 1498. godine i u kome se čuva recept njegovog originalnog pripremanja.

Burek su pravili majstori deset pekara među kojima su i gosti iz Makedonije, Grčke i Bugraske. Po oceni stručnog žirija prvo mesto dobila je pekara “Kalinka”, drugo pekara “Mios”, treće pekara “Jovča”, po oceni publike za kvalitet, tradiciju i brend dobila je pekara “Branković”.

Tokom četvorodnevne manifestacije niški kej je bio stecište gurmana a pre svega ljubitelja bureka i dobrog provoda. I ove godine, najveću pažnju posetilaca je privukao najveći burek, težine 200kg. koji je podeljen prisutnim ljubiteljima ovog specijaliteta.   Pored bureka, posetioci su uživali i u bogatom programu koji je bio svake večeri na amfiteatru. Manifestaciju je otvorio Djordje David i njegov bend Death Saw, a zatvorio niški bend La Campanela. U medjuvremenu su nastupali grčki bend Oktava, KUD Abrašević, KUD Niška Banja, Dečiji kulturni centar “Majska pesma”, folklorni ansambl Vuk Karadžić, UKS “Nikola Tesla” i Djordje Denić.

“Dani bureka” su već prerasli u niški brend i postoju sve značajnija privredno-turistička manifestacija u Regionu.