Završen 4. art and music festival „PozitivNI“ u Nišu – četiri dana ljubavi, umetnosti, sporta i prijateljstva

Tokom četiri dana, najposećeniji street art festival na jugu Srbije, koji slavi umetnost, sport i pozivitne vibracije „PozitivNI“, pružio je interesantan i jedinstven program svim posetiocima. Ceo program odvijao se na dve lokacije – u parku Čair i Dušanovoj ulici i organizovan je kao deo obeležavanja Gradske slave grada Niša – Sveti Car Konstantin i Carica Jelena.

Prvi dan festivala  – „KlasičNI“  ostaće upamćen po zvucima klasične muzike u zelenom ambijentu parka Čair. Orkestri, solisti, horovi i dečiji interpetatori klasične muzike ispunili su muzikom ceo park. Studenti Fakulteta umetnosti stvarali su svoja umetnička dela pred posetiocima, a uz magično svetlo fenjera mogla su se videti i dela likovnih umetnika iz Niša.

Drugi dan festivala – „AlternativNI“ bio je posvećen svim oblicima moderne umetnosti. Posetioci  festivala imali su mogućnost i da uživaju u izložbama fotografija, slika i stripova,  kao i interaktivnim radionicama kaligrafije, izrade nakita i slikanja na odeći. Što se tiče muzičkog dela programa – zvuci roka, soula, funka i regea  obeležili su drugi dan festivala PozitivNI. Više hiljada Nišlija ispunilo je najveći niški park Čair i uživalo u muzici IrieFM i Zemlja gruva, ali i u nastupima mladih autorskih bendova iz Srbije i regiona.

Vukašin Marković, frontmen benda IrieFM podržao je ideju da umetnost pripada i ulici, što predstavlja  glavni fokus ovog festivala. „Život svakodnevno odvija na ulici, a umetnost je neizostavni deo toga“, poručio je Vukašin.

Zemlja gruva iz Niša ponela je samo pozitivne utiske. „U Nišu je divno nastupati. Zvuk je super, mesto je prelepo i Niš je predivan. Ovo je sjajna inicijativa, trebalo bi da bude više interakcije između umetnika i ljudi u svakodnevnom životu“, rekao je Milovan Bošković, član benda Zemlja gruva .

Program trećeg dana festivala – „RadosNI“ i „NIški“ odvijao se na dve lokacije u parku Čair i u Dušanovoj ulici. Dnevni program u parku Čair ispunila su deca koja su imala priliku da izraze svoju kreativnost i stvore prava, mala umetnička dela, dok su sa bine dečiji rok bendovi , horovi, balerine i plesne grupe  muzikom obojili subotnji dan u Čairu. Jedan od najpoznatijih jutubera u Srbiji i regionu, Yasserstain, nastupio je i ove godine na festivalu i uveselio srca više stotina mališana sa bine „Mostić“ u parku .

Organizatori festivala doneli su u Dušanovu ulicu stari sjaj s kraja osamdesetih i devedesetih tako da su posetioci mogli da posete berzu ploča ,stripova, izložbu fotografija Dušana Mitića Cara, Dizajn market, kao i Book Corner u kojem se između ostalih predstavio i Miloš Petković najmlađi i najčitaniji srpski pisac epske fantastike.  Muzički program na bini takođe je bio obojen duhom nostalgije , koji su doneli tribjut bendovi „Amy’s House“ i „GIFT“verodostojno dočaravši nastupe ovih svetskih izvođača.

Četvrti dan festivala pod nazivom PrirodNi bio je rezervisan je za više od 20 sportskih klubova iz Niša koji su posetiocima prikazali svoje sportske veštine i promovisali rekraciju i zdrav stil života. Među učesnicima su klubovi fudbala, košarke, atletike, gimnastike, tenisa, kuglanja, dizanja tegova ali i niški planinarski klubovi.

 

Organizaciju festivala pomogli su : Grad Niš, Turistička organizacija grada ,  Kancelarijaza mlade i Gradska opština Medijana.

 

Fotografije: IVAN DINIĆ