Успешно завршен 18. Међународни Сајам туризма и активног одмора, Ниш 2017.

11 Apr 17


18. Међународни сајам туризма и активног одмора, Ниш 2017. год, успешно је одржан у периоду од 30.марта до 01.априла 2017. год у простору Хале СЦ Чаир у Нишу.

            Ове године Сајам је окупио преко четрдесет туристичких дестинација само из Србије али оне и земаља региона, као и туроператоре и туристичке агенције, хотелијере, представнике бања и здравственог туризма, етно домаћинства, удружења самосталних излагача сувенира, као и организаторе манифестација.

            Специфична оријентација везана за промоцију активног одмора, као популарног вида туризма, на Сајму окупља и представнике спортско – рекреативног туризма и активног одмора, клубове адреналинских и екстремних спортова, организаторе активног одмора и авантура у природи.

            Посебан догађај у оквиру Сајма туризма у Нишу који је везан за гастрономију и вино ове године носио је назив ХЕДОНИЗАМ И ТУРИЗАМ. На штанду УКУСИ СРБИЈЕ посетиоци су имали прилику да уживају у укусима Србије и дегустирају специјалитете српских и нишких ресторатера. На штанду ВИНА С ЈУГА посетиоци су могли да пробају и купе вина и ракије винарија и дестилерија из нишког краја.  

            Обухватајући све поменуте категорије као и учеснике конференција, ове године сајам је окупио преко 100 излагача и учесника.

            Током Сајма, своје програме пословања учесници су представили и у виду презентација у сали за презентације и у виду промоција на својим штандовима, које су додатно анимирале посетиоце. Поред ових презентација у оквиру Сајма одржане су и две значајне конференције.

            Првог дана Сајма у организацији Tуристичке организације Ниш и агенције TEMMS Consulting, одржана је нова конференција “NIS & EVENTS“ са темом “Догађаји као генератори развоја туризма”. Присутнима су се обратили предавачи који су пренели своја позитивна искуства из ове важне области у туризму, као што су Иван Благојевић организатор и директор Међународног Jazz фестивала Nisville, Милош Алексић из Beer Fest организације, Душан Стојанчевић – Creative Light design, Thiago Ferreira – Србија за младе, Миша Ћирић директор Међународног пословног медиа клуба и Петар Славковић директор TEMMS Consulting-а.

            Другог дана Сајма Привредна комора Србије одржала је пословно-привредни форум под називом „Унапређење регионалне сарадње у области туризма“ на ком су се разматрале могућности формирања заједничких туристичких производа са земљама Региона и начин њиховог брендирања. Учесницима су се обратили др Ната Ћирић из Министарства – сектор туризам, Милица Чубрило Филиповић секретар Удружења за туризам, Сања Марковић секретар Одбора за туризам и Љубиша Нешовановић предесник групације туристичких агенција ПКС. Након пленарног дела одржана је дискусија са учесницима форума међу којима су били и представници ТА.

            За посетиоце Сајма била је организована наградна игра у режији туристичке агенције Сабра из Београда и домаћина из Ниша туристичке агенције Гуливер. Наградна игра је трајала сва три дана, при чему су последњег дана Сајма у суботу 01. априла, извучена три добитника која су освојила путовање за две особе на острву Скопелос, затим у место Полихроно на Халкидикију, и острву Тасос у оквиру сезоне Лето 2017.

            Поред наградне игре било је и других акција за посетиоце као што су сајамски попусти до 20% на туристичке аранжмане, а могли су се и подићи и ваучери за смештај у оквиру кампање Моја Србија – Летујте у Србији.

            Да туристичким радницима Сајам у Нишу остане у лепом сећању Туристичка организација Ниш обезбедила је за све излагаче бесплатан обилазак града, па су тако поред панорамског разгледања имали прилике да посете и објекте Народног музеја Ниш – Ћеле кулу и Археолошку салу.

            За све излагаче Сајма организована је и заједничка вечера. Поред дружења и јачања пословних односа у току вечери додељене су и следеће награде:

  • најбољи штанд – Туристичка организација града Требиња
  • најбољи наступ на Сајму – Туристичка организација Краљево
  • први наступ на сајму – Туристичка агенција Траншпед Турс из Београда и Интертравел ГСА из Београда
  • дугогодишња сарадња – Специјална болница за рехабилитацију „Врањска бања“    

            Као и сваке године Туристичка организација Ниш је у организацију Сајма укључила и студенте туризма -волонтере са Универзитета Сингидунум, Природно-математичког факултета из Ниша, и Високе пословне школе струковних студија из Блаца, као и ученике средње Угоститељско-туристичке школе из Ниша.

            Скупу се обратио и свечано отворио 18. Сајам Градоначелник Ниша Дарко Булатовић чиме је Град још једном показао да пружа снажну  подршку овој значајној манифестацији. Присутнима су се обратио и  Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниш .

            Разноврсном и богатом понудом излагача, Међународни сајам туризма потврдио је свој значај као манифестација која је идеална прилика за многобројне привредне субјекте, а првенствено учеснике из света туризма, да успоставе нове контакте у циљу јачања туристичке привреде и ширег регионалног повезивања.

 


Koja manifestacija po vama privlači najviše turista u naš grad?

  • Nisville
  • Nisomnia
  • Filmski susreti
  • Dani bureka


Galerija


Ćele Kula