Speleologija


Ukoliko ste ljubitelj podzemnog sveta, onda su pećine u okolini Niša pravi izazov za Vas. Istražite kanale, doživite potpuno iznenađujuća otkrića i upoznajte njihove skrivene lepote: pećinski nakit, draperije, dvorane, heliktite i pećinske ruže. Društvo će Vam praviti slepi miševi i vatreni daždevnjaci, počasni stanovnici pećina.

 

Upoznajte podzemni svet Svrljiških planina i posetite Cerjansku pećinu, pećinu Samar, Popšičku, Prekonošku pećinu i ostale pećine u okolini.

 

Cerjanska pećina

 

Avanturističke ture u Cerjanskoj pećini su osmišljene za one koji želi da posete potpuno neuređene delove pećine, sa zahtevnim prolazima, odsecima i vodenim preprekama. Testirajte svoju izdržljivost i penjačke veštine. Avanture se realizuju u malim grupama (do

8 ljudi), sa različitim stepenom težine i uvek u pratnji iskusnih vodiča. Izaberite celodnevnu avanturu ili prilagodite posetu Vašim mogućnostima i interesovanjima (obrazovne, naučno-istraživačke i sportsko-avanturističke posete). Obilazak pećine do 1.650 m, realizuje se

u trajanju od 4 sata.

 

Da biste videli jedinstven pećinski nakit - heliktite potrebno je da provedete više od 7 sati u pećini i obiđite 3.000 m kanala od 6.025 m do sada istraženih; kraj pećine još uvek nije otkriven!

 

Ulazak u pećinu je moguć jedino uz dozvolu ovlašćenog lica.

 

Turistička organizacija Niš

Telefon : + 381 18 505 689

El.pošta: jelena@visitnis.com

 

 

Pećina Samar

 

Pećina Samar udaljena je 10 km od Svrljiga i 45 km od Niša. Poznata je i pod nazivom „Milutinova pećina“ zbog toga što je poznati srpski speleolog Milutin Veljković u njoj proveo 464 dana i time ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

 

 

 

Popšička pećina

 

Popšička pećina je udaljena 45 km od Niša, sa ukupnom dužinom kanala 620 m. Glavna odlika ove pećine je njen biospelološki značaj i kolonije slepih miševa koje se

mogu videti na različitim tačkama dubokih galerija.

 

 

Prekonoška pećina

 

Prekonoška pećina nalazi se 5 km jugoistočno od Svrljiga, iznad sela Prekonoga. Ono po čemu je ova pećina zanimljiva je što su u njoj otkriveni tragovi života paleolitskog čoveka.

 

 

 

Turistička agencija „ Nature travel office“

Telefon: 069 20 10 180

Veb strana: www.naturetraveloffice.com

El. pošta: info@naturetraveloffice.com

 

Safari Klub

Telefon: 018 531 009, 063 80 90 645

Veb strana: www.safari.rs

El. pošta: safari@open.telekom.rs