Rekordno povećanje broja turista u januaru 2017.

02 Mar 17


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku grad Niš beleži rekordni rast turističkog prometa na početku 2017. godine.

U januaru ove godine Niš je posetilo 32% više turista u odnosu na mesec januar 2016. godine. Od toga broj domaćih turista beleži rast za 21,4% a broj inostranih gostiju za rekordnih 41%. ovećan je i ukupan broj noćenja u niškim smeštajnim kapacitetima za 7%, pri čemu je broj noćenja domaćih turista smanjen za 15%, a broj noćenja turista iz inostranstva povećan za 30%.

Osim tradicionalnog dolaska velikog broja turista iz Bugarske za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, na povećanje je uticalo i uvođenje avio linija iz 9 gradova zapadne Evrope. Zahvaljujući tome turisti iz Malmea, Bazela, Minhena , Ajndhovena, Dortmunda, Berlina, Diseldorfa, Bratislave, Milana i Ciriha mogu da posete Niš po izuzetno povoljnim cenama avio karata.

Turiste koji dolaze da se informišu u info centre Turističke organizacije Niš najviše intersuje poseta muzejima i obilazak spomenika. Posebno im je interesantna Ćele kula, zbog toga sto predstavlja jedinstven spomenik koji se ne može videti u ostalim turističkim destinacijama Evrope, ali i impozantna Tvrđava i spomenik u memorijalnom parku Bubanj. Većina njih bira da napravi pauzu za kafu ili ručak u nekom od kafea i restorana u zanimljivom ambijentu Kazandžijskog sokačeta. Veliki broj posetioca zaintersovan je i za pešačenje i planinarenje u okolini (Suva planina i Sićevačka klisura), za odmor i relaksaciju u wellness & spa centru u Niškoj Banji, a ima i onih koji žele da odu malo dalje od Niša i posete Đavolju varoš ili Staru planinu.


Koja manifestacija po vama privlači najviše turista u naš grad?

  • Nisville
  • Nisomnia
  • Filmski susreti
  • Dani bureka


Galerija