Predstavnici niškog turističkog sektora organizuju izradu vizira za zdravstvene radnike

Inicijativi za izradu zaštitne opreme fejsbuk grupe “Vizionari Srbije” koju je započela skupina dizajnera i kreatora „Polyhedra 3D“ priključila se 23.04.2020. i grupa Nišlija koji putem 3D štampača prave vizire za medicinare koji su najizloženiji virusu covid 19. Prvi viziri rađeni su po nacrtu firme iz Češke, a onda je Milan Stojanović, vlasnik firme Tami Trade i hotela Tami Residence, napravio model kojim se štampa mnogo brže. Umesto 3 do 4 sata, u Nišu se jedan vizir pravi za 1,5 sat. Cela ova organizacija je dobrotovorna i svi rade kao volonteri.

Firma Tami Trade poseduje 3D štampač i ona pravi plastične ramove. Međutim za kompletan vizir je potrebna i zaštitna folija A4 formata i lastiš. Nakon poziva za donaciju, firmi Tami Trade su se javile kopirnice Copy Niš i Copy Shop AM koje doniraju folije i firma iz Vranja koja donira lastiše. Kako bi pomogli niškim lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv koronavirusa, u akciju proizvodnje zapštitnih vizira uključila se i Osnovna škola „Kralj Petar I“ iz Niša koja takođe poseduje jedan 3D štampač. Sav neophodni material, programe za izradu vizira I distribuciju, školi obezbeđuje firma Tami Trade, sa čijim 3D štampačem ukupno mogu da proizvedu 20 vizira dnevno.

Izrađeni viziri se već nalaze u: Klinici za plućne bolesti u Nišu,  Kliničkom centru Niš, Vojnoj bolnici u Nišu, policiji u Nišu, bolnici i Službi hitne pomoći u Aleksincu, Domu zdravlja u Knjaževcu, bolnici u Vranju i mnogim drugim službama u Kragujevcu, Soko Banji, Kosovskoj Mitrovici, Blacu, Gračanici, Merošini, Varvarinu, Zaječaru.

U mesecima vanrednog stanja i krize u kojoj se nalazimo ovakav društveno odgovorni rad kolega iz turističko – ugostiteljskog sektora, prosvete i ostalih delatnosti je primer za pohvalu i ugled svim građanima Srbije I Niša. Prema rečima direktorke hotela Tami Residence, Tatjane Micić, Tami grupa je prepoznala mogućnost kako može pomoći svojoj zajednici, a jednistvo mnogih niških firmi, institucija i pojedinaca koji i dalje nesebično daju svoj doprinos potvrđuje činjenicu da smo ujedinjeni, zajedno jači.

U humanitarnoj izradi vizira učestvuju:  Tami Residence Hotel Nis – Masinski fakultet u Nisu – OŠ “Kralj Petar I” Nis – Elektrinski fakultet u Nisu – Start Up Centar Nis – Lukač radnja – Epos Logic – M soft Digital – Unbox Hab – Deli – Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija-Odsek Niš – Reklame 018 – Copy Shop – Atlantis -Copy Corner, ali i  individualci: Nikola Miljkovic, Dimitrije Popović, Nenad Ilić

Veliki broj društveno odgovornih kompanija i institucija pridružilo se ovoj akciji: Patrol PM, Copy Shop, Copy Corner, Atlantis, Sajonara, Kafana Marjan, i institucije Sindikat prosvetnih radnika Nisa, Gimnazija “Svetozar Markovic”, Gimnazija “9.maj”, Opština Doljevac, RPK Nis, Nišavski upravni okrug i sugradjani koji su na sve moguće načine dodatno pomogli da imamo dovoljno repromaterijala i do kraja ove nedelje podelimo vise od 2500 vizira.