Pomozite turizmu danas, jer će sutra turizam pomoći milionima!

Turizam je preobrazio milione života. A danas se nalazi među najteže pogođenim sektorima privrede uzrokavane #Covid 19. Međunarodni dolasci i po završetku pandemije mogli bi pasti za 30%. Milioni poslova širom svieta su u opasnosti. U prošlosti je turizam uvek bio pokretač oporavka. Danas turizam može biti vodeći pokretač oporavka, stvarajući radna mjesta, podržavajući ljude i zajednice. Kako je #Covid 19 poremetio milione života i izložio riziku globalnu ekonomijiu, turizam se pojavljuje kao ključni sektor koji garantuje bolji oporavak. Pozivamo našu Vladu da uključe turizam u sve planove oporavka kako bi se zaštitila radna mesta i kompanije, jer zajedno možemo umanjiti negativan uticaj turizma na hiljade domaćinstava Srbije i širom sveta.

Turistička industrija u celini opstaje zbog različitih turističkih proizvoda i usluga. Turistička industrija je fleksibilna, a turistički proizvodi se ne mogu standardizovati, jer su stvoreni za kupce različitih interesovanja i potreba. Turistički proizvodi su grupisani i zavise jedan od drugog. Zato je veoma važno promovisati ih, sve zajedno, na jednom mestu. Na taj način turisti mogu lako videti sve informacije o određenoj destinaciji, kulturnoj baštini, istoriji, običajima, prirodnim lepotama, koja mesta ili znamenitosti bi želeli da posete, u kojim outdoor sportovima mogu da uživaju, koje proizvode mogu da kupe, kakvu hranu ili piće mogu probati, koje zdravstvene benefite mogu imati od banjskih wellness centara ili dentalnih usluga, pojedinih operacija. Mogu pronaći sve relevantne informacije o putovanju i bezbednosti, i vrlo je važno da mogu izvršiti on-line rezervaciju i plaćanje, i to sve na jednom mestu.

Promovisanje mesta koja bi čovek trebalo da poseti bar jednom u životu, uz činjenicu da se upravo nalazi, ne negde daleko, već u našoj zemlji, pomoći će razvoju lokalne privrede i različitim vrstama turističkih proizvoda i usluga.

Vrste turističkih proizvoda koji su kreirani prvenstveno za turiste, a na koje pandemija korona virusa negativno utiče:

 • Smeštaj (hoteli, gradski apartmani, seoska domaćinstva)
 • Prevoz (aviokompanije, taksi, luksuzni autobusi, brodovi)
 • Tur operatori
 • Kongresni centri
 • Restorani, barovi i vinarije
 • Turistički informativni centri
 • Prodavnice suvenira
 • Muzeji, arheološka nalazišta, srednjovekovne tvrđave, tematski parkovi.

Rezidencijalni proizvodi (koji su danas deo međunarodnog medicinskog turizma):

 • Wellness i zdravstveni centri u Banjama
 • Stomatološke ordinacije
 • Saloni lepote
 • Poliklinike

Nematerijalni proizvodi turizma:

 • Rezervacije
 • Iskustvo i doživljaj turista prilikom poseta znamenitostima, konzumacijom nekog tradicionalnog jela u restoranu, učestvovanjem u nekim aktivnosti ili manifestacijama.
 • Turističko sećanje koje oživljava detalje događaja i iskustva koja se nose sa putovanja u vidu pozitivnih ili negativnih utisaka, a koja često ostaju trajno zapamćena.

Porast odgovornih putovanja doveo je u pitanje način na koji konvencionalni turizam posluje, i stvorio principe i alate da turizam postane dobra pokretačka snaga privrede. Danas, tokom globalne krize u turizmu, uzrokovane korona virusom, i zabranom putovanja, turizam je u problemu kao nikada do sada. Ekoturizam, zdravstveni turizam i svi povezani koncepti već su pokazali da ako se odgovorno i pravilno razvija, turizam može pomoći smanjenju siromaštva, podsticanju kulturnog razumevanja i mira, edukaciji putnika o posebnim mestima i kulturama, onih koja su daleko, kao i onih koja se nalaze u našoj zemlji, veoma blizu naših domova, a ne pripadaju masovnim turističkim destinacijama. Na taj način, promovisanjem i ulaganjem u održivi turizam se može pružiti prilika za ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Održivo upravljanje destinacijama ili održivi turizam može usmeravati turističke trendove i potražnju potrošača putem prisustva na internetu i društvenim mrežama, kreiranjem sadržaja i ponuda, jer turistički proizvodi su uglavnom iskustva turista, onoga što vide, osete i podele sa drugima, i kao takva ona samo ostaju u sećanjima.

Inkluzivni i održivi ekonomski rast može dovesti do napretka i stvoriti sredstva za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja turizma. Promovisanje razvojno orijentisane politike, koja podržava produktivne aktivnosti, otvaranje novih radnih mesta, preduzetništvo, kreativnost i inovacije, podstiču rast mikro, malih i srednjih preduzeća, kroz razvojne fondove i subvencije.

Direktno pozitivan uticaj turizma na lokalnu ekonomiju imaju incoming (dolazni) i domaći turizam. To je presudno i veoma uspešno rešenje za oporavak svih turističkih subjekata iz vise razloga:

 • Incoming turizam pomaže u ostvarivanju prihoda od stranih turista, a domaći turizam pomaže da prihod od turista ostane u zemlji. Zajedno incoming i domaći turizam stvaraju mogućnost za otvaranjem novih radnih mesta svih turističkih subjekata.
 • Incoming i domaći turizam podstiču razvoj infrastructure, pa time i rast zaposlenosti.
 • Incoming i domaći turizam stvaraju mogućnost za razvoj malih lokalnih preduzeća.

Danas, kada su granice zatvorene za međunarodna putovanja (dolazna i odlazna) a prema prognozama Svetske zdravstvene organizacije, postepeno će se otvarati do kraja 2020. godine, i to samo prema bezbednim zemljama, kod kojih vise nije prisutna zaraženost stanovništva, fokus bi trebalo staviti na domaći turizam i ulaganja u projekte koji podržavaju i promovišu srpski receptivni turizam. Ono što bi sada trebalo učiniti da oporavimo privredu i pružaoce turističkih usluga, posebno one u selima koja su označena kao turistički potencijal i manje razvijenim destinacijama, kao što je Južna i Istočna Srbija, jeste da promenimo svest na koji ljudi misle i rade u 21. veku. Da stvorimo svest o novom digitalnom načinu poslovanja, edukujemo lokalno stanovništvo koje se bavi turizmom i kreiramo poslovne profile na društvenim mrežama, na lokalnim veb sajtovima koji promovišu srpski turizam, da ojačamo koordinaciju i umrežavanje svih turističkih aktera, kao i pružaoca zdravstvenih usluga, kao velikog potencijala za srpski turizam i lokalnu zajednicu, a koji je bio u porastu pre pandemije.

Održivi turizam ima za cilj da poveća prednosti, a da smanji negativne uticaje koji turizam može imati na destinaciju i lokalnu ekonomiju. A to se može postići nizom mera koje su dale veoma pozitivne rezultate tokom prethodnih nekoliko decenija razvoja svetskog turizma:

 • Zaštita prirodnog okruženja i životne sredine, divljih životinja i prirodnih resursa koji se koriste prilikom organizovanja turističkih aktivnosti ili izgradnje turističkih objekata (avanturističke ture, ekološke ture, wellness centri, seoski turizam, itd.)
 • Pružanje autentičnih turističkih iskustava kroz inspirativna putovanja, koja prikaziju i služe očuvanju kulturne baštine i nasleđa (arheološke, kulturno-istorijske ture).
 • Stvaranje društveno-ekonomske koristi zajednice kroz zapošljavanje i mogućnosti za ostvarivanje i uvećanje prihoda turističkih subjekata.

Primer održivog razvoja turizma je nedavno lansiran projekat Bleisuredmc.com, razvijen s ciljem da promoviše kulturno-istorijsko bogatstvo, običaje, prirodne lepote, blagodeti banja i bogatstva termo-mineralnih izvora lekovite vode i zdravstevnog turizma Južne i Istočne Srbije. Projekat je razvijen kao pomoć u daljem pozitivnom razvoju lokalne zajednice, seoskog turizma i očuvanja životne sredine, rešavanjem dugotrajnog problema nedostatka integrisanih turističkih proizvoda i usluga ovog regiona. Umrežavanjem svih turističkih subjekata u ovoj regiji, stvaranjem njihovih digitalnih poslovnih profila, promocijom njihovih proizvoda i usluga, on-line rezervacija, na jednom mestu kao što je vebsajt BLeisuredmc.com, je vrlo važno za održivi razvoj destinacije. Ovo rešenje olakšava svim potencijalnim putnicima u budućnosti, posebno putnicima avio-kompanija koje lete sa niškog aerodroma Konstantin Veliki, da se upoznaju sa ovom lepom i istorijski veoma značajnom destinacijom i planiraju svoje poslovno, rekreativno ili zdravstveno putovanje. Pružaoci turističkih proizvoda i usluga mogu značajno napredovati i povećati prihode svog poslovanja, uz mala ulaganja u digitalno poslovanje, koje Vlada može obezbediti kroz programe oporavka privrede, razvojne fondove ili subvencije. Napredak održivog turizma direktno će imati pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju i zajednicu.

Turizam nam svima daje šansu da svet vidimo drugačije i da saznamo više o drugima i o sebi. Zato kada #TravelTomorrow, putujmo otvorenim očima i umovima!

 

Ana Spasic Vuksanovic

Co-Founder

Sales & Marketing Director

contact@bleisuredmc.com

www.bleisuredmc.com