Paraglajding


„Ukoliko želite da saznate zašto ptice pevaju, probajte paraglajding“.

 

Paraglajding Vam pruža izuzetan osećaj slobode, podiže adrenalin i pruža nesvakidašnji pogled na prirodne lepote iz „ptičje perspektive“. Uz iskusne instuktore i korišćenje sigurnosne opreme rizik ovog sporta smanjen je na minimum.

 

Nišavska kotlina okružena planinskim vencima, predstavlja idealan teren za paraglajding. Povoljni vetrovi i dobri klimatski uslovi dodatno pogoduju da se na terenima u okolini Niša već nekoliko godina za redom održavaju svetska i evropska takmičenja.

 

Najbolji period za letenje je od maja do septembra, mada je moguće leteti tokom cele godine.

 

Za početnike preporučujemo poletište Koritnik koje se nalazi na 4 km od centra Niške Banje, a 15 km od Niša. Putničkim vozilom moguće je doći do samog starta na 550 m nadmorske visine, a sletanje je na nadmorskoj visini od 220 metara. Malo hrabriji mogu se oprobati na poletištu Višegrad, udaljenom 20 km od centra Niša, iznad sela Sićevo. Put vodi do samog vrha Višegrad, odakle se poleće. Start se nalazi na 1.020 m n.v, a mesto za sletanje je na 320 m što čini visinsku razliku od 700 m. Na ovom terenu se organizuju takmičenja od 1995.godine.

 

Zanimljive činjenice: Na terenu Višegrad, član niškog paraglajding kluba “Grunf”, Miroljub Janićijević, postigao je visinski rekord sa visinom od 3.600 m.

 

Paraglajding klub „Grunf“

Telefon: 063 402 919 i 064 11 40 248

Veb strana: www.grunf.org

El. pošta: info@grunf.org

Facebook: ParaglajdingKlubGrunfNis

 

Tandem letovi paraglajding kluba „Grunf „

Zaljubite se u vrtoglavi tandem let paraglajderom. Izaberite poletište Koritnik i uživajte u panormaskom pogledu na Nišku Banju. Za hrabre preporučujemo nešto ekstremnije – poletište Višegrad iznad Sićeva.