Obeležavanje Svetskog dana turističkih vodiča u Nišu

Povodom Svetskog dana turističkih vodiča, koji se od 1990. godine obeležava u svetu svakog 21. februara, Udruženje turističkih vodiča Niš, uz podršku Turističke organizacije Niš i Narodnog muzeja Niš, organizuju besplatna razgledanja grada u utorak, 19. februara od 10:00 časova.

Za Dan vodiča pripremljene su tri ture, i to dve autobuske i jedna pešačka tura. Jedna autobuska tura obićiće okolinu Niša, Nišku Banju, Jelašničku i Sićevačku klisuru i vinski podrum Malča, gde će se degustirati vina iz četiri različite epohe. Druga autobuska tura je istorijska, sa posetom Memorijalnom kompleksu „12. februar“, spomenika na Bubnju, spomenika na Čegru i Ćele Kule. Pešačka tura ce ići u obilazak Tvrđave, centralnog gradskog jezgra, Arheološke sale Narodnog muzeja i Sabornog hrama.

Pozivamo sve koji žele da bolje upoznaju Niš da krenu u utorak sa našim vodičima, da čuju priču o rodnom mestu Konstantina Velikog, obiđu mesta važnih bitaka i pobeda, da saznaju kako je podignut jedinstveni spomenik na svetu Ćele Kula, gde je stigao telegram kojim je počeo Prvi svetski rat, zašto je Niš bio tako važan za najveće vojskovođe svih vremena, od prvog veka pa sve do danas, ko je dizajnirao jednu od najstarijih hidroelektrana koja od 1908. i danas snabdeva Niš strujom i još mnogo priča i legendi o šarmantom gradu Nišu.

Okupljanje grupa je na parkingu u ulici 7. juli (preko puta Gradske kuće), u utorak, 19. februara u 10:00 časova. Ture su besplatne ali je, zbog ograničenog broja mesta, potrebno da se zainteresovani prijave i preuzmu karte u Turističkoj organizaciji Niš, u ulici Cara Dušana br. 30, svakog radnog dana od 08:00 do 15:00 časova.