Nova godina u Nišu – dobra atmosfera i praznični duh

Nova godina u Nišu – dobra atmosfera i praznični duh

I ova Nova 2019. godina u Nišu dočekana je u dobroj atmosferi. Na glavnom gradskom trgu kralja Milana organizovan je tradicionalni novogodišnji koncert. Više hiljada Nišlija i postilaca iz regiona uživalo je u svirci Lexington benda i Željka Vasića i u spektakularnom vatrometu u ponoć. Pored dočeka na otvorenom Nova godina se slavila i u svim niškim kafanama i restoranima i hotelima.

Ove godine brojni turisti iz izemlje i inostranstva odlučili su da Novu godinu dočekaju baš u Nišu koji je za mnogobrojne  turiste iz regiona postao tražena destinacija za vreme novogodišnjih praznika kako zbog bogate gastronomske ponude, živopisnog noćnog života i jedinstvenog južnjačkog boemeskog šarma, kao i vesele praznične atmosfere koju stvaraju gostroprimljive Nišlije tokom praznicnih  dana. Procena je da je  u Nišu boravilo oko 4500 turista, od toga 70% stranaca, najviše iz susedne Bugarske ali i i iz  Grcke , Nemacke, Švedske , Italijije Slovacke… Gotovo svi smeštajni kapaciteti u gradu bili su popunjeni a doček za goste organizovan je i u svim hotelima, kafanama i restoranima.  Pored hotelijera i ugostitelja pune ruke posla imali su i lokalni turistički vodiči koji su pokazali turistima da Niš nije samo grad dobre zabave već i bogate istorije, ogromnog kulturnog nasleđa, legendi i priča.

Posebnu pažnju je u vreme novogodišnjih praznika privukao je  “street festival“  Niš u srcu – i Ulica ovorenog srca na Trgu Stevana Sremca, u organizaciji Turističke organizacije Niš i udruzenja Fabrika umetnika uz veliku pomoc Kancelarije za mlade grada Nisa . Po ugledu na velike svetske metropole u Nišu je po pri put organizovan novogodišnji festival  na otvorenom sa bogatim zabavnim i izložbenim programom gde su posetioci mogli da se zabave uz dobru muziku niških bendova, hranu, piće i novogodišnje poslastice i kupe neki suvenir, ukrase, nakit, slike… Najviše programa bilo je za najmlađe, predstave, druženje sa Deda mrazom, radionice za izradu ukrasa, školica lutkarstva i veliki „Karneval princeza junaka“.

Prvog januara  2019. godine grad Niš se predstavio  i turistima na ovogodišnjoj tradicionalnoj Ulici otvorenog srca u Beogradu.