Nišville Jazz Festival 2018

Internacionalni jazz festival “Nišville 2018” održaće se od 3. do 12. avgusta, a za glavni festivalski program rezervisani su dani od 9. do 12. avgusta. Na ovogodišnjem festivalu nastupiće rekordnih 1000 izvođača na 20 stejdževa, u okviru muzičkih, pozorišnih,

filmskih, likovnih, plesnih i književnih programa. Nišville na taj način postaje najveći FESTIVAL umetničkih festivala na ovim prostorima.

Nišville Jazz Festival najposećeniji je džez festival u Jugoistočnoj Evropi i predstavlja jedinstveni događaj koji godinama uspešno spaja “tradicionalne” forme džeza sa etno zvucima. Glavni program Nišvila održava se na dve bine unutar zidina tvrđave (Earth/Sky stage), na kojima će se tokom festivala predstaviti više od 20 poznatih muzičara iz celog sveta. Prateći program se može čuti na nekoliko bina u gradu, a 80% koncerata i programa na festivalu su besplatni za posetioce.

 

Program:

 

Earth/Sky stage, 09-12.08.

 

Četvrtak 09.08.

19:30 – Monségur Youth Big Band ft. Guests from Niš: Nakon višegodišnje saradnje Niša i francuskog grada Monsegura, naročito u oblasti umetnosti, specijalno za Nišville biće predstavljen projekat zajedničkog nastupa profesora i mladih muzičara iz ova dva grada.

Jedan od najboljih i najdugovečnijih džez bubnjara sa ovih prostora – dobitnik je nagrade za životno delo koje Nišville tradicionalno dodeljuje najznačajnijim džez umetnicima.

20:20 – Lazar Tošić Quintet

21:15 – Hartyga:  Sastav iz ruske oblasti Tuva, na granici sa Mongolijom neguje fuziju tradicionalnog „grlenog“ pevanja karakterističnog za to podneblje i savremenih miuzičkih pravaca (rok, bluz, džez) što u dodatnoj kombinaciji klasičnog džez-rok instrumentarija sa tradicionalnim instrumentima poslednjih godina ostavlja značajan trag na svetskoj world music sceni.

22:10 – Kenny Garrett: Kenny Garrett, poznati svetski alt-saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer, nastupaće na Nišville Jazz Festivalu sa svojim kvintetom. Kenny Garrett je tokom svoje sjajne tridesetogodišnje karijere osvojio mnoge nagrade za svoje muzičko stvaralaštvo, uključujući i Grammy nagradu za najbolji džez album(„Five Peace Band – Live“, album na kome je radio sa Chick Coreom i Johnom McLaughlinom) 2010. godine. Proglašen je „Najznačajnijim alt-saksofonistom svog vremena“, a tokom svoje karijere nastupao je sa mnogim legendama džeza kao što su Miles Davis, Woody Shaw; ali i sa zvezdama drugih žanrova kao što su Sting, Marcus Miller i dr… Svoj prvi album snimio je 1984., a njegova muzika poznata je po tome da zarazno poziva publiku na igru.

23:15 – Inner Circle: Bend sa Jamajke, ”Inner Circle” osnovala su davne 1968. braća Lewis, Ian (basista, vokali) i Rodger(gitara, vokali), u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke. Ovaj bend će tokom svog postojanja uživati ogroman svetski uspeh, koji će dostignuti svoj vrhunac 90tih kultnom numerom “Bad Boys”, za koju će 1993. osvojiti prestižnu Gremi nagradu, uspeh koji

će ponoviti naredne godine albumom “Reggae Dancer”. Danas ovaj sastav čine i klavijaturista Bernard Harvey, bubnjar Lancelot Hall i vokal Trevor Bonnick. Bend je prepoznatljiv po

svom posebnom načinu spajanja jamajčanske muzike sa jazz i pop zvukovima, specifičnost pomoću koje su se još od početka karijere izdvojili na svetskoj sceni. “Inner Circle” nastupa na Nišville-u kao deo svoje turneje kojom proslavljaju pedesetogodišnjicu svog postojanja.

00:40 – The Paz Band: Sastav iz tel Aviva, oldschool rock orijentacije i pod snažnim uticajem bluesa – predvodi pevačica karakterističnog glasa Gal De Paz. Nastupali su na mnogim evropskim festivalima, a svojevrsna potvrda njihove reputacije je i to što su bili predgrupa mnogim svetskim rock i blues zvezdama (Aerosmith, Beth Hart, Greg Dulli, Joss Stone…) .

 

Petak 10.08.

19:30 – Wojcinski Szmanda Quartet: Jedan od najboljih poljskih sastava savremenijeg džez izraza. Grupu čine tri brata Wojcinski. Szymon (klavir), Maurycy (truba) i Ksawery (kontrabas) i bubnjar Krzysztof Szmańda.

20:20 – Vein Trio: Za nešto više od deset godina Vein trio je nastupao na svim kontinentima, i objavio petnaestak albuma od kojih je poslednji sa jazz obradama kompozicija Morisa Ravela. Samo tokom 2017. godine grupa je gostovala u više od 50 zemalja. Na spisku muzičara sa kojima su saradjivali su i: Dave Liebman, Joshua Redman, Greg Osby…

21:15 – Dimitry Baevsky Quartet: Posle školovanja na Musorgski konzervatorijumu u Petrogradu kod najpoznatijeg ruskog saksofoniste Genadija Goldstina, Dmitry Baevski je već sa 19 godina otišao u Njujork, gde je dobio punu stipendiju na New School University. Po diplomiranju postao jedan od najtraženijih muzičara na njujorškoj sceni. Samo neki od poznatih muzičara sa kojima je nastupao i/ili snimao su i Benny Green, Peter Washington, Willie Jones III, Peter Bernstein, Cedar Walton, Dennis Irwin, Jeremy Pelt…

22:10 – Omar Hakim & Rachel Z: Omar Hakim, jedan od najpoznatijih bubnjara na prelazu u novi milenijum, će zajedno sa pijanistkinjom Rachel Z(Rachel Cameron Nicolazzo), njegovom suprugom, u sastavu „OZ Experience“ nastupati na Nišvilu. „OZ Experience“, pored bračnog para, na Nišvilu činiće basista Linley Marthe i gitarista JC Maillard. Omar Hakim je bubnjeve počeo da svira sa pet godina zahvaljujući svome ocu, a već sa svojih petnaest godina, 1974., kreće na turneju u sklopu Jae Mason Group, a tokom svoje karijere ima priliku da sarađuje sa velikanima kako džeza tako i ostalih žanrova koji su mu takođe bliski. S druge strane Rachel je poznati džez čistunac pa je tako gostovala i išla na turneje sa mnogim velikanima džeza kao što je Al Di Meola.

23:15 – Manhattan Transfer: The Manhattan Transfer, najpopularnija i najuticajnija vokalna džez grupa svih vremena, u današnjoj formi, nastaje 1972. godine, a osnovao ga je Tim Hauser, koji će sa ovom grupom dostići sam vrhunac vokalne džez scene. Grupa je kroz svoje četiri decenije postojanja objavila 29 albuma i osvojila razne nagrade, uključujući i 10 Grammy nagrada uz 20 nominacija, od kojih remek delo grupe, “Vocalese” iz 1985. biva nominovan 19 puta za Grammy i samim tim biva drugi najnominovaniji album u istoriji odmah iza “Thrillera” Michaela Jacksona. Grupa je 1998. godine uvrštena u “Vocal Group Hall Of Fame”.

00:40 – The Juke Joint Royals: Da se u Austriji ne svira samo dobar valcer dokazuje ovaj sedmočlani rhythm and blues combo, koji se strastveno posvetio duhu i zvuku tzv. „race music” kasnih 40-tih godina prošloga veka, začinivši svoju recepturu dodatkom mrvice paprenog rock and roll-a.

01:30 – Ruth Koleva: Jedna od najboljih bugarskih pevačica Ruth Koleva se podjednako dobro snalazi u različitim stilovima: jazz, funk, pop… Britanski BBC radio ju je proglasio najboljom soul pevačicom jugoistočne Evrope.

 

Subota 11.08.

19:30 – Motel Kaiju: Italijanski jazz kvartet predvodi kontrabasista Nicolo Farraci koji je svirajući sa raznim bendovima ili predvodeći svoje sastave nastupao širom sveta, a naročito na Dalekom Istoku. Sastav svoj izraz bazira na savremenom džezu ali i na kombinaciji sa elektro – popom osamdesetih i „vintage“ zvuku sintisajzera.

20:20 – Big Band Grosuplje: Veliki džez orekestar iz slovenačkog gradića Grosuplja u kontunuitetu radi već dve decenije tokom kojih su nastupali širom Slovenije, Hrvatske, ali i u Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj, izvodeći kako kombinovani big band program tako i tematske programe posvećene legendama džeza (Frank Sinatra, Duke Elington, Ela Fitzgerald…).

21:15 – Project Grand Slam: Ovaj jazz rock fusion band predvodi poznati basista Robert Miller, a osnovni muzički koncept je kombinacija jazza i moćnog rock ritma. Grupa je objavila pet albuma, a u prikazu njihovog poslednjeg izdanja na radio stanici „Gashouse“ ocenjeno je da to ostvarenje zaslužuje da se svrsta među najbolja muzička ostvarenja američke kulture tokom poslednjih 25 godina.

22:10 – Lisa Simone: Pevačica i glumica Lisa Simone, ćerka jedne od najvećih jazz, soul i rhythm and blues pevačica i velikog borca za ljudska i građanska prava, Nine Simone, nastupiće na Nišvilu proslavljajući 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ulazak u Kuću slavnih rock and rolla. No, Lisa umetnik po sopstvenom opredeljenju, kao pevačica nastupala na mnogim velikim svetskim scenama kao što su „Linkoln centar“ i „Sidnejska opera“, objavila je pet solo albuma i dva albuma kao deo grupe „Liquid Soul“; Kao glumica učestvovala je u mnogim poznatim Brodvej mjuziklima u glavnim ulogama, od kojih je najpoznatiji „Isus Hrist – Superstar“, a glumila je i u kultnom mjuziklu „Les Miserables“.

23:15 – Matt Bianco: Jedan od najpopularnijih latino džez sastava, “Matt Bianco” će nastupati na Nišvilu kao deo turneje kojom proslavljaju 35 godina postojanja. Osnovan 1983. od strane Mark Reilly (vokal), Danny White(klavijature) i Kito Poncionia (bas), ovaj bend će za svojih 35 godina izdati 15 albuma i osam kompilacija. Ime “Matt Bianco” inspirisano je špijunskim filmovima, pa se njihov uticaj može čuti i kroz muziku. Tokom godina članovi Matt Bianca će se menjati, pa će njegovi članovi biti poljska jazz pevačica Basia, Jenni Evans i Mark Fischer, dugogodišnji prijatelj Marka Reillya koji će biti član benda u dva navrata, sve do njegove tragične smrti 2016. godine. Najznačajniji albumi ovog sastava su: “Matt Bianco”( prvi sa Markom Fischerom); “Samba In Your Casa”; “Another Time Another Place”; “Gran Via”; “World-Go-Round”; “A/Collection”; “Rico”; “Echoes”; “Matt’s Mood”; “HiFi Bossanova”; a najnoviji album je “Matt Bianco – Gravity”.

00:40 – Frank Solivan & Dirty Kitchen: Poreklom sa Aljaske, Frank Solivan se dokazao kao vrsni muzičar na mandolini čim je doputovao u glavni grad SAD, i od tada sa svojim bendom stvara nezaboravna iskustva za publiku na festivalima širom sveta. Frank Solivan & Dirty Kitchen su imenovani po drugi put za IBMA-ovu “Najbolju Instrumentalnu Grupu Godine” 2016. godine, a njihov album “Cold Spell” je 2015. godine nominovan za Grammy nagradu. Ostatak benda čine Mike Munford na bendžu, Jeremy Middleton na basu i Chris Luquette na gitari.

 

 

Nedelja 12.08.

19:30 – Ural Dixieland Band: Članovi jednog od najstarijih i najuglednijih evropskih, a samim tim i ruskih dixieland sastava (osnovanog 1969. godine u Čeljabinsku) majstori su ne samo ovog popularnog džez pravca, već i čitave lepeze modernih džez žanrova. Tokom pola veka postojanja kroz grupu su prošli neki od najboljih ruskih džezera, a sastav je nastupao na festivalima i koncertnim podijuma širom Evrope i na dalekom istoku.

20:20 – Kestutis Vaiginis Quartet: Sastav predvodi jedan od najboljih litvanskih muzičara – saksofonista Kestutis Vaiginis, koji se posle školovanja na konzervatorijumu u Viljnusu usavršavao u Amsterdamu i na “Manhattan School of Music”. Ovaj nastup se realizuje kao nastavak tradicionalne saradnje Nišvila i Kaunas Jazz festivala.

21:15 – Black Art Jazz Collective: Ovaj All Stars sekstet američkih post bop muzičara mlađe generacije čine saksofonista Wayne Escoffery, trubač Jeremy Pelt, trombonista James Burton III, klavirista Xavier Davis, kontrabasista Vicente Archer i bubnjar Johnatan Blake. The Black Art Jazz Collective(BAJC) su osnovali Escoffery, Pelt i Blake, tri školovana i mlada muzičara sa iskustvom, u periodu kada je u američkom društvu bilo rasprava oko „crnog identiteta“, na koju će grupa imati poseban uticaj u pogledu građanskih prava i obogaćenja crne kulture.

22:10 – Li Xiaochuan Quintet

23:15 – Gipsy Kings ft. Paco Bailardo: The Gipsy Kings, čuveni kraljevi gipsy muzike uz gitaristu Paka Baliarda iz Francuske nastupaće na Nišvillu u čast velikog Šabana Bajramovića. Takođe, ovaj legendarni sastav ove godine proslavlja 25 godina postojanja, a na Nišvilu će primiti najveću festivalsku nagradu – statuetu Šabana Bajramovića, koja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim džez fusion muzičarima. Članovi ovog fantastičnog sastava su Nicoas Reyes (osnivač i frontmen), Francois Reyes, Andre Reyes, Patchai Reyes, Pablo Reyes, Tonino Baliardo, Diego Baliardo i Paco Baliardo. Pre 25 godina Gipsy Kings su zaneli publiku svojim prvim albumom i od tada sa svetom dele najfinije zvuke tradicionalnih flamenko stilova sa zapadnjačkim pop i latino zvukom i elementima „gipsy jazz“ izraza. Neki od najvećih hitova ovog sastava su svetski poznati „Bamboleo“ kao i „Volare“ i „You’ve got a friend in me“, a prepoznatljivi su i po vrlo kvalitetnoj obradi velikog hita „Hotel California“ grupe The Eagles. The Gipsy Kings poručuju svima koji ih prate na turneji pa i posetiocima Nišvila „Muzika Kingsa razigraće celu planetu“!

00:40 – Najda South Side Orchestra: Dejan Najdanović – Najda, momak sa niškog asfalta koji je (kao član grupe Smak, Generacija 5…) po publicitetu ali i kvalitetu dostigao slavne prethodnike Galiju i Kerber, poslednjih godina svoj autorski izraz bazira na fuziji bluza i roka sa jedne strane i tradcionalnih muzičkih motiva juga Srbije.

 

 

 

Midnight Jazz Dance stage, 09-12.08.

 

Četvrtak 09.08.

00:00 – Dj Ceka

01:30 – Pascal Rioux

03:30 – Hornsman Coyote

 

Petak 10.08.

00:00 – Trenchtown Senior

01:30 – Simon Lee (faze action)

03:30 – Angel Funkusion

 

Subota 11.08.

00:00 – DJ Funky Junkie Vs Soulfitness

01:30 – DJ Kon

03:30 – El Jazzyra DJ set

 

Nedelja 12.08.

00:00 – Shoomadisco

01:30 – Jazzcat

03:30 – DJ Loptica & Master Flow

 

River stage, 07- 08.08.

 

Utorak 07.08.

21:00 – Vladan Vučković Paja and Spiritus Movens

22:00 – Emi Dragoi Orchestra

23:00 – Nino Ademović Orchestra

 

Sreda 07.08.

20:00 – Moderato

21:00 – Kal

22:00 – Trubači Žarka Stamenkovića

23:00 – Rognan Hornorkester

  stage, 09-12.08.

 

Četvrtak 09.08.

19:30 – Academy Envoys

20:30 – Cvetković – Nikičić kvartet

21:30 – Bohemia

22:30 – Gautier Toux Trio (SWIS)

 

Petak 10.08.

19:30 – SaNiTy Jazz Project

23:00 – OutFly

 

Subota 11.08.

19:30 – Trio Elegancija

20:30 – Flant`s

21:30 – Immortal Onion

22:30 – Skatapult

 

Nedelja 12.08.

19:30 – Katarina Kochetova Trio

20:30 – Strangers from South

21:30 – Jevrem Ćosić Quartet

22:30 – Oktatonik

 

Open stage, 09-12.08.

 

Četvrtak 09.08.

19:30 – Saša Trajković & Poduhvat Serbon

20:30 – Ethno jazz Orchestra

21:30 – Sana Garić

22:30 – Pressing

 

Petak 10.08.

19:30 – Acart trio

20:30 – Istanbul Night

21:30 – Mozaik

22:30 – Goran Vučetić & Bang Bang Bop

23:30 – Jayus Jazz

 

Subota 11.08.

19:30 – Lesandrum

20:30 – The Baswing

21:30 – Janosz Nagy Trio

22:30 – Jazz Flood

Nedelja 12.08.

19:30 – The Wild Side

20:30 – Human Nature Quartet

21:30 – Filch

22:30 – Stoned heads