NAUK NIJE BAUK


Festival „Nauk nije bauk” Uključi kefalo, jer svet je u nauci! Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu organizuje ovaj festival sa ciljem da promoviše  povezivanje mladih naučnika širom sveta, kao i uključivanje Srbije u svetske akademske tokove. Jedan od najvećih i najznačajnijih festivala nauke u jugoistočnoj Srbiji, započeo jednim, na prvi pogled, neobičnim obeležavanjem Dana škole. Ideju za koju niko nije mogao da pretpostavi da će imati budućnost kakvu ima dana predložila je Marija Stanojević, tada učenica III-8, specijalnog odeljenja za talentovane Od ideje da to bude samo festival prirodnih nauka, došlo se do toga da je prezentovana čitava škola kroz gotovo sve predmete, na čemu je radilo preko 400 učenika.

Sledeći festival, „Nauk nije bauk 2”, se iz prostorija škole seli u Beli hol Doma vojske i, umesto jednog, traje dva dana. Brojke tog drugog festivala, pokazuju da svojim kapacitetima i idejama, „Nauk nije bauk” daleko prevazilazi okvire škole i pokazuje tendenciju da postane regionalni događaj. Preko 250 učesnika i oko 6000 posetilaca bili su dovoljan pokazatelj ogromnih potencijala ove manifestacije. 

Krajem februara 2010. godine, treći po redu festival „Nauk nije bauk”, održan je na Elektronskom fakultetu u Nišu, a otvorio ga je, uz prisustvo gradonačelnika i visokih predstavnika gradske vlasti, tadašnji ministar nauke i tehnološkog razvoja, Božidar Đelić. Svojim obimom i organizacijom, „Nauk nije bauk 3” potukao je sve dotadašnje rekorde, sa preko 800 učesnika i 10000 posetilaca. 

Četvrti i peti festival koje tradicionalno otvara tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, predstavljaju iskorak u odnosu na prethodne festivale, s obzirom na to da se pored centralne manifestacije na Elektronskom fakultetu, organizuju i prateće manifestacije u lokalnim galerijama i knjižarama, po ugledu na beogradski Festival nauke. Sve veći broj posetilaca koji 2013. dostiže neverovatnih 18000 hiljada, postavlja pred organizatore suštinski izazov praćenja tako visokih standarda organizacije, s obzirom na to da je Festival davno prerastao okvire školskog događaja.

Šesti po redu Festival nauke, „Nauk nije bauk” održan je takodje na Elektronskom fakultetu 28. i 29. marta 2014.U pogledu posećenosti, oboren je rekord svih prethodnih festivala. “Nauk Nije Bauk 6” posetilo je 20 500 ljudi.Pored posetilaca i učesnika iz Srbije, festival su posetili i gosti iz Austrije, Italije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke kao i sa Mašinskog, Građevinsko-arhitektonskog, Prirodno-matematičkog i drugih fakulteta.  Među gostima su bili i FN iz Beograda kao i Centar za promociju nauke. Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić, prof. dr Aleksandar Rastović, posebni savetnik u kabinetu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  kao i  direktor Regionalnog centra ERSTE banke u ovom delu Srbije. 

Kao i do sada, očekivanja su premašena, što je dokaz da iz godine u godinu festival postaje sve značajniji i zapaženiji, a sve više mladih sa nestrpljenjem očekuje "Nauk nije bauk 7", koji će se održati 2015.godine.

Za više info: http://www.festivalnauknijebauk.edu.rs/