Kalendar događaja


NIŠ -KALENDAR DOGAĐAJA 2017.

www.visitnis.com

MART/APRIL

 

Salon vina i čokolade „Dolce Vita“

druga polovina marta

Galerija „Srbija“

 

18. Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora „Tourism, Adventure & Nature“

30. mart - 1.april 2017.

Hala „Čair“

http://www.visitnis.com/sajam-turizma-i-aktivnog-odmora-nis-.html

Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora predstavlja, nakon Beogradskog sajma, najperspektivniji sajam iz oblasti turizma u Srbiji. Svake godine u prostoru hale “Čair” svoju ponudu i programe prezentuju brojne turističke destinacije turoperatori i turističke agencije iz Srbije, Grčke, Makedonije, Bugarske i Mađarske; hotelijeri, etno domaćinstva, spa centri i organizatori manifestacija. Specifična orijentacija vezana za promociju aktivnog odmora, kao sve popularnijeg vida turizma, dovodi na sajam i klubove ekstremnih sportova, organizatore aktivnog odmora i avantura u prirodi. Zahvaljujući dobrom prošlogodišnjem odazivu, prateći događaj i u 2017. godini biće degustacija gastronomskih specijaliteta i vina. Ovogodišnji događaj nosi naiziv “HEDONIZAM I TURIZAM”.

9. festival nauke „Nauk nije bauk“

31. mart - 1.april 2017.

Elektronski fakultet

www.festivalnauknijebauk.edu.rs

Prvobitna ideja profesora i učenika gimnazije „Svetozar Marković“ da se učenicima približi nauka i važnost edukacije, prerasla je u ozbiljan festival koji je prošle godine okupio više od 1000  učesnika, imao preko 80 postavki, 16 predavanja i više od  25.000 posetilaca. Intersantna predavanja i postavke poput - Levitacija - mašta ili stvarnost? , Kad porastem biću kiborg, Ko kaže da molekuli ne vole da se trkaju? Zanimljiva genetika, Svetlost i njeni hirovi ili Drevna pisma i jezici... doprineli su da festival svake godine bude sve interesantniji i posećeniji.

 

JUN

 

Dani Svetog cara Konstantina i carice Jelene

1-5.jun 2017.

Svake godine od 1-5. juna, grad živi u duhu carskog Naisusa i slavi najpoznatijeg rimskog cara rođenog u Nišu. Tih dan se, na više lokacija u gradu organizju brojni verski, sportski i kulturni događaji.

 

3. Art & music festival „PozitivNI“

3.jun 2017.

Dušanova ulica

www.facebook.com/pozitivni.kao.nekad

Ulični festival „PozitivNI“ već dve godine za redom širi pozitivne vibracije u gradu.  U karnevalskoj atmosferi svoje umeće predstavljaju brojni slikari, muzičari, sportisti, dečiji horovi, lutkari, akrobatske grupe, žongleri, mađioničari, štulaši... Dušanovom licom tog dana odjekuju različiti muzički pravci - od klasične muzike, preko hitova 80-tih koju sa ploča „vrte“ niški DJ-evi, do sjajnih “tribute“ bendova koji nas muzikom EKV-a, Kvina i Bitlsa vraćaju u neka „dobra stara vremena“.  Na preko 40 punktova održavaju se brojne radionice i takmičenja za decu  od kojih su najintersantnije ;  „Takmičenje u brzom premotavanju kaseta“ „Trka u džakovima“ „Igranje lastiša“, „Tkanje na razboju“...Pravi svetski, ulični festival sa velikom dozom južnjačkog šarma.

 

Mountain bike trka „Trofej Konstantin“

prva polovina juna

Niška Banja

 

Festival muzike  „Constantinus“

polovina juna

Sinagoga

www.constantinus.rs

 

Trka sa preprekama „The Maze“

17.jun 2017.

Jelašnička klisura

www.tribetrails.com/maze-rewind

Avanturistička trka na 2 staze i sa preko 40 prepreka, dovela je prošle godine u Jelašničku klisuru 350 takmičara iz 7 zemalja. Prirodna konfiguracija kilsure idealna je za organizaciju ovakvih takmičenja, a dodatni napor za takmičare predstavljaju specifične prepreke na kojima moraju da puze kroz blato, preskaču, provlače se, izvlače teret i penju se na stene.. Pravi spartanski test izdržljivosti koji privlači sve veću pažnju ljubitelja ovakvih takmičenja.

 

Svetski dan muzike

21.jun 2017.

Više lokacija u gradu

 

Svetski kup u paraglajdingu, disciplina prelet

17 - 24. jun 2017.

Niška banja/Sićevo

 

 

JUL / AVGUST

 

10. Međunarodni studentski festival folkora

16 - 21. jul 2017.

Amfiteatar na keju, Letnja pozornica u Tvrđavi

www.skc-nis.com

 

NIŠVILLE jazz festival

13-17.avgust 2017.

Niška tvrđava

www.nisville.com

Svake godine, polovinom avgusta Niške tvrđava postaje centar međunarodih muzičkih događanja u Srbiji. Nastupi vrhunskih muzičara, kao što su : Solomon Burke, Stanley Jordan, Billy Cobham, Candy Dulfer, Incognito, Tom Harrell, The Brand New Heavies, Benny Golson, Nouvelle Vague, Roy Hargrove, The Blues Brothers, Joss Stone... doveli su do toga da je Nišville postao najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope.

Glavni program Nišvila održava se na dve bine (Earth & Sky stage), na kojima se tokom festivala predstavi više od 20 poznatih muzičara iz celog sveta. Nastupi manje afirmisanih domaćih i stranih izvođača mogu se čuti na nekoliko bina u gradu koje su besplatne za posetioce.

Prema procenama medija, glavni program prati oko 20000 posetilaca (5000 po večeri), dok prateće programe vidi i preko 120000 ljudi. Sve to dopunjuju brojne tribine, izložbe i posebno atraktivan defile muzičara kroz centralnu gradsku zonu. Zahvaljujući Nišvilu, Niš svakog avgusta postaje velika muzička pozornica.

 

„Naisuss“ Wine & Fine Fair

polovina avgusta

Letnja pozornica u Tvrđavi

 

Mountain bike maraton na Suvoj planini

polovina avgusta

Niška banja / Suva planina

www.facebook.com/naissus018

 

Planinski maraton „Trail Suva planina“

polovina avgusta

Niška banja / Suva planina

www.facebook.com/naissus018

 

„Filmski susreti“ festival srpskog glumačkog ostvarenja

druga polovina avgusta

Letnja pozornica u Tvrđavi

Svakog avgusta,počev od 1966. godine, gradonačelnik simbolično predaje ključeve grada glumcima i Niš postaje „grad glumaca i filma“. U kamenom amfiteatru Tvrđave, bioskopu pod otvorenim nebom, sedam dana posvećeno je prikazivanju najboljih ostvarenja srpske kinematografije.  „Filmski susreti“ jedini je festival u Srbiji koji veliča i odaje priznanje filmskim glumcima.

 

 

SEPTEMBAR

 

Urban fest“  međunarodni studentski festival pozorišnih scena

1-5.septembar 2017

Više lokacija u gradu

www.skc-nis.com

 

Dani bureka

prva polovina septembra

Park Sv Save

 

Planinska trka „Sokolov put 2017“ (skyace)

9.septembar 2017.

Niška banja / Suva planina

www.skyrunning-serbia.com

”Sokolov put“ je jedna od najlepših i najzahtevnijih „skyrunning“ trka u Srbiji. Vrhovi, odseci, neverovatan pogled sa grebena Suve planine, i “izazov” koji pruža staza okuplja sve veći broj planinskih trkača širom Evrope koji sa oduševljenjem pričaju o ovom takmičenju, Staza je dužine 22 km,  ima visinski uspon od 2.170 m  i vodi od Niške Banje do najviše i najatraktivnije tačke Suve planine –Trem (1810 m).

 

Likovna kolonija u Sićevu

prva polovina septembra

Sićevo

„Da bi umetnost cvetala treba da dobije nadahnuće od prirode,slobode i naroda u kome živi i tvori.“ - Nadežda Petrović. Inspirisana lepotom Sićevačke klisure, uticajna srpska slikarka Nadežda Petrović, osnovala je 1905. godine slikarsku koloniju u ovom živopisnom ambijentu. Za više od sto godina postojanja koloniju u Sićevu posetilo je preko četiristo slikara i prikupljen je likovni fond od osamsto dela velike umetničke vrednosti.

 

Književna kolonija u Sićevu

polovina septembra

Sićevo

 

Nisomnia, muzički festival

polovina septembra

Niška Tvrđava

 

 

NOBEMBAR / DECEMBAR

 

NIMUS, festival klasične muzike

prva polovina novembra

Sala Niškog simfonijskog orkestra

www.nimusfest.com

 

Sajam knjiga

početak decembra

Hala „Čair“