Da vidite u Nišu


TVRĐAVA – Niška tvrđava, simbol grada, smeštena je u samom centru na obali reke Nišave i predstavlja jedno od najočuvanijih i najlepših osmanlijskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu.

Za više informacija: http://www.visitnis.com/tvrdjava.html

 

ĆELE KULA – Jedinstven spomenik na svetu - kula od ljudskih lobanja  koja je sagrađena nakon bitke za oslobođenje Niša od osmanlijske vojske 1809. godine.

Za više informacija: http://www.visitnis.com/cele-kula.html

 

MEDIJANA – Medijana je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji iz doba kasne antike (III i IV vek) Građena je tokom vladavine cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika.

Za više informacija: http://www.visitnis.com/medijana.html

 

KONCENTRACIONI LOGOR IZ II SV. RATA  jedan od malobrojnih sačuvanih nacističkih logora u Evropi, koji i danas svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva tokom nemačke okupacije Niša (1941-1944).

Za više informacija:  http://www.visitnis.com/koncentracioni-logor-na-crvenom-krstu.html

 

SABORNA CRKVA

Niški saborni hram kako svojom arhitekturom, kao i svojim ikonostasom zauzima značajno mesto u srpskoj istoriji umetnosti. Gradnja crkve započela je 18. oktobra 1856. godine i trajala je do 1872. godine. Osvećena je nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine.

Za više informacija: http://www.visitnis.com/crkva-sv-trojice-saborni-hram.html

 

SIĆEVAČKA KLISURA

Sićevačka klisura je impozantan deo kanjona reke Nišave, koji se nalazi na putu prema Sofiji,  14km od Niša.

Za više informacija:: http://www.visitnis.com/sicevacka-klisura.html

 

JELAŠNIČKA KLISURA

Jelašnička klisura je pravi raritet prirode koji se nalazi na 15 km od grada i 3 km od Niške Banje. Smeštena  je između sela Jelašnica i Čukljenik. Iako po veličini mala, dužine 2 km, proglašena je specijalnim rezervatom prirode zbog neobičnih biljnih vrsta i prirodnih lepota. U delu klisure pod nazivom Potkapina nalazi se mesto za kampovanje i izlete ,a preko puta je prirodna stena za free climbing.

Za više informacija: http://www.visitnis.com/jelasnicka-klisura.html