Ćele Kula

OPŠTE INFORMACIJE:

Ćele-kula na turskom, a na srpskom kula od ljudskih lobanja jedinstven je spomenik na svetu koji godišnje obiđe preko 30.000 posetilaca. Ovaj zastrašujući  spomenik sazidan je od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine. Kako bi iskalio svoj bes zbog organizovane pobune protiv sultana, tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid paša, naredio je da se kao opomena lokalnom stanovništvu sagradi kula od lobanja na putu za Carigrad.

ADRESA:

Bulevar Dr Zorana Đinđića

TELEFON:

+381 18 222 228

RADNO VREME:

Utorak – Petak 09.00 – 19.00 PM, Subota-Nedelja 09.00 – 17.00, Ponedeljkom: zatvoreno.

CENE ULAZNICA:

Odrasli 200,00 din, deca 150,00 din, grupna karta za sve objekte muzeja – 300,00 din, grupna karta za sve objekte muzeja – učenci, studenti, penzioneri – 200,00

WEB SAJT:

www.narodnimuzejnis.rs

VIŠE INFORMACIJA:

Priča o kuli od ljudskih lobanja
Nakon više od četiristotine godina pod vlašću Osmanlijskog carstva srpsko stanovništvo počinje da se okuplja i organizuje ustanak (1804-1813.). Oslobođenje Niša, kao strateški važnog mesta, bio je jedan od glavnih ciljeva ustanika. Jedna od prvih bitaka odigrala se na brdu Čegar, 6 km od Niša, 31. maja 1809. godine. (Bitka na Čegru)
Iako su pobedili ustanike i osvojli stratešku tačku u okolini grada, Osmanlije su bile revoltirane načinom na koji su srpski ustanici završili bitku, kao i činjenicom da je u bici poginuo mnogo veći broj njihovih vojnika. Kako bi do kraja iskalili svoj bes prema onima koji su se usudili da organizuju pobunu protiv sultana, osmanlijski zapovednik na srpskom frontu, Huršid-paša, naredio je da se poginulim srpskim vojnicima odseku glave, da se kože napune pamukom i pošalju u Carigrad, a da se lobanje uzidaju u kulu koja će služiti kao opomena svim budućim generacijama.
U zapisu s početka 19. veka stoji da je kula bila četvorougaonog oblika, visine 4,5 m širine i dužine po 4 m i da je u kulu bilo uzidano ukupno 952 lobanje. Danas je u kuli ostalo sačuvano 58 lobanja koje i dalje prikazuju svu strahotu prvobitno sagrađene kule. Smatra se da je veći broj njih sa kule skinula rodbina poginulih ustanika, dok su deo lobanja sa sobom odneli brojni zapadnoevropski učenjaci, diplomate i putopisci, koji su na svojim krstarenjima Balkanom prošli kroz Niš i zastali pred ovim svedokom osmanlijske odmazde.

GOOGLE MAPA:
GALERIJA SLIKA: